Posao i druge priče
  • Delimo znanje
  • Naše priče
    • Šta radimo kada ne radimo
    • Tašna i mašna
  • Od srca
  • Zašto da nam ostavite email
  • Kontakt
Posao i druge priče
  • Delimo znanje
  • Naše priče
    • Šta radimo kada ne radimo
    • Tašna i mašna
  • Od srca
  • Zašto da nam ostavite email
  • Kontakt
Delimo znanje,

Banane nisu žute

bananas

Banane su zasigurno jedna od najpopularnijih vrsti voća. Na godišnjem nivou se u svetu pojede čak 100 milijardi banana, što predstavlja 30% ukupno prodatog voća i povrća.

Supervoće

Osim što je izuzetnog ukusa, ovo voće je veoma hranljivo, puno kalijuma i gvožđa, i ima idealne razmere soli sa ostalim supstancama. Istraživanja su pokazala da je odlična u borbi protiv visokog krvnog pritiska, a jedino je voće koje je dozvoljeno konzumirati kod težih stomačnih problema zbog količine korisnih vlakana. Osim toga, izaziva i oslobađanje insulina za kontrolu šećera u krvi, zbog čega se smatra zdravijom alternativom kod dijabetičara. 

Banane nisu žute?

Velike količine banane svakodnevno se šalju u svet, i nijedna delatnost, bilo da je reč o supermarketu, manjem trgovinskom lanacu, piljari, pijaci, restoranu ili kafeu, ne može se zamisliti bez upotrebe ovog artikla u bilo kom obliku.

Godišnje se iz Ekvadora i Kolumbije u Srbiju uveze oko 80.000 tona banane, čime ona zaslužno zauzima prvo mesto na rang listi južnog voća.

Međutim, banana ne stiže u našu zemlju onakva kakvu je kupujemo u supermarketu.

Sirovina, odnosno zelena banana, prelazi mnogo nautičkih milja dok ne stigne do evropskih luka iz kojih se dalje distribuira. Provede više od mesec dana na moru, a zatim prelazi i određeni deo kopna do centara gde se lageruje i čeka svoj red za dozrevanje.

Za proces dozrevanja banana veoma je važna kombinacija različitih temperatura, vakuuma, mešanja vazduha i provetravanja, kao i upotreba specijalnog gasa etilena koji je zaslužan za zrenje voća. Sve to čini da od zelene banane nastane ona jarkožuta koju smo navikli da vidimo na policama. Proces dozrevanja banane traje između četiri i šest dana, a sam čin dozrevanja zavisi od zahteva kolega iz komercijalnog sektora, ali i zahteva kupaca. Banana se potražuje u različitim stepenima zrelosti i to se smatra jednim od najizazovnijih zadataka u poslu tehnologa za dozrevanje banana.

Delta Agrar je krajem prošle godine završio izgradnju novog modernog logističko-distributivnog centra u Staroj Pazovi, koji predstavlja jedinstveno središte za prijem, manipulaciju, skadištenje i pakovanje voća i povrća iz celog sveta, a specifičan je po tome što poseduje modernu zreonicu banana. Zreonicom banana rukovodi tehnolog za dozrevanje banana o čijem smo zanimanju pisali u ovom tekstu.

Kako izgleda posao tehnologa za dozrevanje banana?

Tehnologija koja je u današnje vreme dostupna umnogome olakšava sam proces dozrevanja, međutim izuzetno je važno da tehnolog dobro poznaje bananu kao sirovinu. Nijedan kontigent sirovine se ne dozreva na isti način, i mnogo faktora utiče na kvalitet i brzinu dozrevanja.

Pre samog dozrevanja vrši se priprema koja podrazumeva brojne korake, a oni najvažniji su:

  • pregled svake kutije – banana prirodno proizvodi etilen, te se dešava da proces dozrevanja krene sam od sebe. Izuzetno je važno da se sva pakovanja pregledaju i odvoje samo ona koja treba da prođu proces dozrevanja;
  • izvlačenje i otvaranje vakuum kesa u kojima se banana nalazi – da bi se omogućio protok vazduha i etilena kroz sirovinu;
  • pakovanje sirovine u zreonicu – postavljanje sondi za praćenje temperature ploda, zatvaranje pregradnih stranica;
  • podešavanje parametara u programu za sam čin dozrevanja – podešavanje dužine dozrevanja, koncentracije etilena, provetravanja, mešanja vazduha.

U krajnjim fazama dozrevanja stepen zrelosti se može menjati iz sata u sat. Svakodnevnica tehnologa za dozrevanja banane je i monitoring zreonica koje su vec u nekoj od faza dozrevanja, gde je potrebno malo dodatnog iskustva koje pomaže tehnologu da zna kada je potrebno ohladiti bananu za dalju prodaju i pogoditi željeni stepen zrelosti.

Ono što tehnologe koji se bave dozrevanjem banane izdvaja od ostalih kolega jeste činjenica da je u struci mali broj ljudi koji poznaju kompletan dijapazon artikala uključujući i bananu. Samo dozrevanje sa sobom nosi veliki količinu odgovornosti, ali neretko i stresa.


Feđa Peković,
Tehnolog u logističko-distributivnom centru World of Freshness, Delta Agrar

Prijavi se da ti novi tekstovi stizu u inbox

Koristimo MailChimp kao našu marketing platformu. Klikom na “Prijavi se”, prihvatate da se informacije prenesu na ovu platformu. Saznaj više o njihovoj politici privatnosti ovde.

Previous

Kome najviše (ne) odgovara rad na daljinu?

December 16, 2020

Leave a Reply Cancel reply

Related posts

computer-5711954_1280
Delimo znanje,

Kome najviše (ne) odgovara rad na daljinu?

d
Delimo znanje,

Upornost i strpljenje su srž uspeha – priča o parobrodu i kornjači

0 (1)
Delimo znanje,

Lider se i rađa, i stvara

choice
Delimo znanje,

Paradoks izbora – kada je manje zapravo više?

https://blog.deltaholding.rs/pitajte-deltu/

Najčitaniji tekstovi

  • 5 biznis knjiga koje svako treba da pročita 11.6k views | 1 comment
  • 8 godina Mladih lidera Delta Holdinga 7.8k views | 0 comments
  • Zgrabi tu praksu! 5.8k views | 10 comments
  • Za uspeh je potrebna (i) emocionalna inteligencija 5.7k views | 11 comments
  • 13 sati i 38 minuta 5k views | 1 comment

Najnovije vesti

  • Banane nisu žute
  • Kome najviše (ne) odgovara rad na daljinu?
  • Upornost i strpljenje su srž uspeha – priča o parobrodu i kornjači
  • Lider se i rađa, i stvara
  • Paradoks izbora – kada je manje zapravo više?

Najnoviji komentari

  • Dragana on Budite prisutni, korisni, brzi!
  • Admin on Za uspeh je potrebna (i) emocionalna inteligencija
  • Ivan on Za uspeh je potrebna (i) emocionalna inteligencija
  • Dragana on 5 biznis knjiga koje svako treba da pročita
  • Nikola on Mraz u voćnjaku

Arhiva

  • April 2021
  • December 2020
  • October 2020
  • September 2020
  • August 2020
  • July 2020
  • June 2020
  • April 2020
  • March 2020
  • February 2020
  • January 2020
  • December 2019
  • November 2019
  • October 2019
  • September 2019
  • August 2019
  • July 2019
  • June 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • March 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • February 2018
  • January 2018
  • June 2017

Kategorije

  • Delimo znanje
  • Naše priče
  • Od srca
  • Šta radimo kada ne radimo
  • Tašna i mašna
  • Uncategorized

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org

Politika Privatnosti | Politika o kolačićima | Podešavanje kolačića
Blog uređuje: Delta Holding, Sektor za korporativne komunikacije.
Web stranicu izradio i održava: Delta Holding, Sektor IT.
© 2018 Delta Holding. Sva prava zadržana.