Milorad Sredanović je u Danubius došao 1977. godine kao pripravnik i napredovao do mesta direktora, gde je bio i 2006, kada je Danubius postao deo Delta Holdinga. Trenutno, Sredanović je jedan od potpredsednika Delte.
Intervju sa Miloradom Sredanovićem objavljen je u magazinu BizLife juna 2018. povodom obeležavanja sto godina postojanja ove novosadske fabrike brašna i testenina.
1. Šta je vaša najranija uspomena na Danubius?
Zaposlio sam se u Danubius kao inženjer pripravnik. Kada sam prvi put ušao u pogon testenine iznenadila me je jako visoka temperatura i vlažnost vazduha. Ubrzo sam naučio da su baš takvi uslovi neophodni za process proizvodnje testenine. Brzo sam se navikao ali taj prvi sustet sa pogonom se ne zaboravlja.
2. Da li znate neke anegdote vezane za firmu?
Moj radni vek u Danubiusu obeležilo je mnogo komičnih situacija i anegdota. Pre mnogo godina sklopili smo veliki posao sa međunarodnom organizacijom Crvenog Krsta. Za njih smo proizvodili testeninu koju su oni slali kao pomoć ratom zahvaćenim centralnim zemljama Afrike. To su radili tako što su avionima nadletali te regione i padobranima bacali pakete sa testeninom. Za nas je to bio veliki posao i mi se stalno interesujemo da li su naši korisnici zadvoljni kvalitetom testenine. Dobijamo odgovor da je kvalitet dobar, ali je nastao veliki problem. Korisnici pomoći su jeli testeninu iz kesica bez prethodnog kuvanja i porazboljevali se. Morali smo da pravimo novu ambalažu na kojoj je nacrtan postupak kuvanja testenine i posao je uspešno nastavljen.
3. Ko je u Danubiusu na vas ostavio najveći utisak? Od koga ste najviše naučili?
Ako želite da budete uspešni u poslu morate puno da radite i stalno da učite. Od starijih kolega sam učio i sakupljao znanje. Izdvojio bih kolege Ljubišu Obradovića i Simu Matića. Od Ljubiše sam “pokupio” znjanje iz komercijale i marketinga, a od Sime efikasnost i organizaciju posla. Imao sam sreću da učim od najboljih!
4. Da li možete da odredite ključne periode za Danubius kada su se stvari menjale?
Veoma je zanimljiva istorija Danubiusa i teško je u nekoliko rečenica prepričati jedan vek. Danubius je 1918. godine osnovao Franjo Lovrekovic, veleposednik i novosadski trgovac. Izgradio je fabriku testenina i prvi mlin na valjke. Fabrika se potom 1932. godine izdaje Ludvigu Franku i sinovima, koji su bili vlasnici i fabrike kafe (čuvena Frank kafa). Posle rata Danubius je nacionalizovan i nalazio se u društvenom vlasnistvu, a u sastavu Delta Holdinga je od 2006. godine. Ta godina predstavlja veliku prekretnicu u razvoju fabrike.
Tokom sto godina, fabrika je promenila nekoliko država i uređenja, nekoliko vlasnika, prošla kroz tranziciju i privatizaciju, ali se isto tako menjala tehnologija i način proizvodnje. Pre sto godina počelo se sa parnim mašinama, a danas je kompletan proces proizvodnje i kontrole kompjuterizovan. Delta je u razvoj Danubiusa uložila 12, 6 miliona evra. Tako možemo da se pohvalimo da imamo najsavremeniji mlin sa kompjuterskim vođenjem, koji dnevno samelje 300 tona pšenice, takođe i najmoderniju liniju za proizvodnju kratke testenine. Ali ono što je najvažnije i što želim da istaknem je da je fabrika opstala i uvek uspešno poslovala jer je negovala znanje i kvalitet.
5. Koliko se kompanija razlikuje sada od one u kojoj ste vi počeli?
Ja sam došao u Danubius 1977. godine, kao pripravnik , pa sam polako napredovao, radio sam kao tehnolog pogona, šef proizvodnje i tehnički rukovodilac, pa direktor Radne jedinice Mlinarstvo i tako dalje… sve do pozicije generalnog direktora. Mogu slobodno da kažem da mi je Danubius drugi dom, kao i većini zaposlenih. Prolazili smo kroz turbulentna vremena, sticali iskustva, jačali materijalnu bazu, automatizovali polako proces proizvodnje..tu se zaista vidi velika razlika, jer danas smo i bolji i uspešniji i nemerljivo moderniji i progresivniji. Ono što se nije promenilo tokom godina je entuzijazam i energija u poslu i ulaganje u mlade, stručne kadrove.
6. Kako vidite Danubius za 10 godina?
Uspešan i moderan, organizovan kao najbolja preduzeća u svetu. Samo tako se dolazi do rezultata. Prošle godine kompanija je imala prihod od skoro 20 miliona evra. Proizveli smo vise od 6.500 tona testenina, a izvezli 1000 tona, samleveno je više od 76.000 tona pšenice, a izvezli smo skoro 13.000 tona brasna. Dakle, Danubius vidim kao jednu modernu i digitalizovanu fabriku koja proizvodi najkvalitetnije proizvode. Sa investicijama u unapređenje poslovanja i proizvodnje, a to je 4 miliona evra u narednih pet godina, i vrhunskim stručnjacima koje imamo, sigurni smo da ćemo održati i kvalitet i lidersku poziciju, da ćemo biti najbolji u našoj industriji u Srbiji i regionu.
Danubius ima potencijal i postoji prostor za proširenje tržista, a planiramo da prosirimo i portfolio. Možda ćemo se vratiti korenima i konditorskoj industriji, jer davnih godina Danubius je bio poznat i po proizvodnji vrlo kvalitetnog keksa, napolitanki, medenjaka.
Milorad Sredanović,
Potpredsednik Delta Holdinga